Versteege Search & Interim-management

Ruimte voor leiderschap

Een pakkend thema, actueel en toch van alle tijden: Ruimte voor leiderschap. Dit is de rode draad binnen het VO-congres op 28 september 2023.

Ruimte bieden en ruimte krijgen, daar gaat het om. Als leidinggevende heb je de ruimte nodig om jezelf, je team en je organisatie te kunnen ontwikkelen. Die ruimte krijg je niet zomaar; al is het formeel gezien gekoppeld aan je functie, waar je ooit je vinger voor opgestoken hebt, minstens zo belangrijk is de ruimte die je gegund wordt op basis van vertrouwen en respect.

Dat vertrouwen en respect heeft alles te maken met je vermogen om verbinding te leggen en verbinding aan te gaan, door zelf respect te tonen en blijk te geven van jouw kennis en kunde. Een leider zonder volgers is eigenlijk geen leider. Denk aan de zogenaamde leidinggevenden die op basis van macht ofwel de ‘strepen op de mouw’ geprobeerd hebben hun wil op te leggen aan hun ‘ondergeschikten’. Dan word je gedwongen om de leider die op z’n strepen staat te volgen, maar dat gaat meestal niet van harte.

Maar het is voorgekomen dat zo’n leidinggevende zich in een bepaalde situatie ineens ontpopte als een échte leider met compassie voor zijn volgers; iemand die in een crisissituatie als een hitteschild voor z’n mensen ging staan. Er zijn mooie voorbeelden van hoe leidinggevenden door veranderende situaties zichzelf ontwikkelden als echte leiders.

Zoals koningin Maxima ooit al eens opperde dat de echte Nederlander niet bestaat, zou je kunnen stellen dat de echte leider ook niet bestaat. Maar er zijn wel kenmerken te noemen die van een leidinggevende een echte leider kunnen maken, zoals:

  • Leiding én richting geven
  • Visie creëren
  • Plezier hebben en uitstralen
  • Ontwikkelen en innoveren
  • Kansen en mogelijkheden zoeken
  • Inspireren en mensgericht zijn
  • Ruimte geven

Om op dat laatste punt in te gaan; een leidinggevende hééft niet alleen zelf ruimte nodig, maar gééft ook ruimte. Ieder mens heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Als leidinggevende waardeer en stimuleer je je mensen, je betrekt ze bij de plannen, je zorgt ervoor dat ze ertoe doen binnen de organisatie, je vraagt om hun visie en doet er ook iets mee.

Zo creëer je binnen je school een organisatie waar een goede wisselwerking is tussen ruimte krijgen en ruimte geven; een organisatie waar het plezierig is om te werken en… waar de beste resultaten worden behaald. Voor organisatie en mens. Daar gaat het toch om?

Klaas Pool | Directeur Versteege Search & Interim-management

Versteege Search & Interim-management maakt onderdeel uit van Pool Management Groep en staat al jarenlang voor een team van ervaren adviseurs. Daarmee is Versteege Search & Interim-management de betrouwbare partner voor toezichthouders, bestuurders, schoolleiders en interim-managers binnen primair en voortgezet onderwijs.

Deel dit artikel