MDT

MDT als stevige basis voor burgerschapsonderwijs

Zoek jij naar manieren om burgerschapsonderwijs te verankeren binnen jouw school? De maatschappelijke diensttijd (MDT) helpt daarbij. Met MDT ontwikkelen jongeren hun talenten, ontmoeten ze mensen buiten hun eigen leefwereld en doen ze tegelijkertijd iets goeds voor een ander. Zo geeft MDT een boost aan jouw onderwijsdoelen!

MDT betekent voor leerlingen…

☑ Ontdekken waar zij goed in zijn en wat ze leuk vinden

☑ Actief meedoen in de samenleving

☑ Hulp bij keuzes maken voor de toekomst

Ontdek het met MDT on Tour

Laagdrempelig kennismaken met MDT op jouw school? MDT on Tour reist nu door het hele land! Tijdens dit interactieve scholenbezoek maken leerlingen kennis met de mogelijkheden van MDT. Het programma wordt afgetrapt met een inspirerende spreker en verhalen van jongeren die al een MDT-traject afgerond hebben. Vervolgens ontdekken jongeren hun talenten met een ‘cv-spel’ en komen ze in actie voor een ander. De dag wordt afgesloten in de ‘MDT-corner’ waar leerlingen en studenten in gesprek kunnen gaan met vertegenwoordigers van verschillende lokale MDT-projecten.

Al meer dan 300 scholen zijn aangesloten bij MDT! Wil jij dat MDT on Tour kosteloos bij jou langskomt? Neem contact op via mdt@diversion.nl.

MDT-ervaringen van onderwijsprofessionals:

Erik Jan Koeman, LO-docent op het 4e gymnasium:

“Wij werken binnen ons MDT-project samen met Ympact020, een organisatie die jongeren aan maatschappelijke organisaties verbindt. Wij geven alle vierde- en vijfdeklassers de mogelijkheid om mee te doen en een half jaar lang, deels in schooltijd en deels in hun eigen tijd, mee te lopen met een organisatie. Zo is de één gastheer bij een ziekenhuis en werkt de ander mee aan een theatervoorstelling over verhalen van dak- en thuislozen. Het is voor leerlingen een unieke kans om na te denken over hun maatschappelijke relevantie en ze leren doorzetten om iets voor elkaar te krijgen. Ik ben als docent het meest gelukkig als ik leerlingen zie groeien en de twinkeling in hun ogen zie wanneer ze een stap maken in hun ontwikkeling.”

Jessica Reina Lapré, projectleider MDT op ROC Mondriaan:

“Het is ons doel om studenten in hun kracht te zetten en de sociale cohesie binnen de school en in de samenleving te vergroten. Daarom integreren we de doelen van MDT op duurzame wijze binnen ons onderwijs. Wij werken samen met MDT-project Young Impact, een organisatie die workshops geeft en daarmee onze studenten in hun kracht zet. Wij dagen iedere deelnemer uit om zélf een actie te bedenken, waarin we veel samenwerken met het maatschappelijk middenveld. Dankzij MDT denken wij als school meer na over wat studenten nodig hebben en hun drijfveren in het leven. Het versnelt innovaties, zoals modulair werken of het werken met meer externe partijen, omdat je nu een kapstok hebt om dat voor elkaar te krijgen. Het voegt eigenlijk binnen alle lagen wel iets toe!”

Deel dit artikel