De Roo

Tot hier en niet verder!

Mondiger, kwetsbaarder, bevlogener, zelfbewuster, beperkter, zwaarmoediger… Prestatiedruk, opgeven is geen optie, succes is een keuze, tijd van leven… Generatie Z, generatie Alpha, patatgeneratie, generatie…

Het is bizar wat wij kinderen, leerlingen aandoen. Wij, dat zijn ouders, docenten, influencers, ondernemers, marketeers, schoolleiders, overheid, inspectie van onderwijs, vul maar aan. Onze tong is droog geworden door de vele stickers die we op jongeren plakken.

We klagen over daling van niveau, demotivatie, straatcultuur in de school, te lage gemiddelden, daling op internationale vergelijkingslijsten, problematisch gedrag, te mondige ouders en leerlingen, vul maar aan.

Ons hoofd in de wolken is het contact met onze voeten op de grond kwijtgeraakt. Als die voeten al op de grond staan. Ook buigen we nog steeds deemoedig ons hoofd voor heilige huisjes.

Wie durft er STOP te zeggen? Tot hier en niet verder! Stop met pushen, stop met het niet accepteren van de complexe werkelijkheid van een kind. Stop met het aanpraten van gevoelens van falen door te spreken over achterstanden en te laag niveau. Stop met het verheerlijken van ideaalplaatjes die niet reëel zijn. Stop met het accepteren van keurslijven die ons worden opgedrongen.

Wij als schoolleiders en docenten bevinden ons in de krachtige en verantwoordelijke positie om deze negatieve trend te keren. In de eerste alinea las u woorden uit de aankondiging van de VO raad voor het VO – congres van 11 april.

Wij zijn benieuwd naar de boodschap van de diverse sprekers op het congres. Wij zijn benieuwd naar uw visie op het geluk voor onze leerlingen. Want uiteindelijk gaat het daarom. Geluk voor onze leerlingen. Wat kunnen wij doen om hen tijd van leven te geven? Sterker nog: wat kunnen wij doen om hen de tijd van hun leven te geven?

We gaan graag met u in gesprek, stand 29 op het onderwijsplein.

Teus de Vries, partner De Roo
Leiderschap in Scholen


Deel dit artikel